top of page

Le cottage de Torgny

Torgny : Provence van België

Verscholen tussen de natuur en heuvels van de Gaumes, is Torgny het meest zuidelijke dorpje van België. Op het eerste gezicht een van die typisch pittoreske dorpjes in de Ardennen waar rust en natuur elkaar ontmoeten. Maar de Provence van België heeft meer troeven.

 

U leest het goed :“Provence van België”. Z’n unieke ligging op de zuidflank van een beboste heuvel, die Torgny van de gure noorderlijke weersinvloeden afschermt, en de kalkhoudende ondergrond die snel opwarmt en langer de warmte  vasthoudt, vormen een microklimaat waar de zomer langer duurt en de zon harder schijnt dan normaal in België.

 

Maar ‘de Provence’ is meer dan “zon” en “warm”. Dit wordt onmiddellijk duidelijk als je een blik werpt op de heuvels van Torgny. Drie wijnhuizen vonden in het mediterrane klimaat en de kalkhoudende bodem de ideale voorwaarden om er hun wijngaarden te verbouwen. Geniet na uw wandeling of bij een goed boek van één van de vele wijnen die Torgny rijk is, want de wijngaarden telen een rijke variëteit aan druiven, van Pinot blanc en Pinot gris tot Chardonnay tot Rivaner.

De wijnhuizen en hun kelders zijn bovendien, op afspraak te bezichtigen.

 

Maar wat het vakantiegevoel echt compleet maakt, is het dorp zelf. Meer dan 50 huizen zijn opgebouwd uit de  okergele natuursteen van de streek, een prachtig schouwspel van oneindig veel tinten geel met een accent roze. Het is niet voor niets dat Torgny in 1996 de titel “mooiste dorp van Wallonië” kreeg. De typisch zuiderse rode, holle (kanaal) dakpannen, een overblijfsel van de Romeinse overheersing, vervolledigen het plaatje.

Draai de hoofdstraat van Torgny op en waan je in een van die typische dorpen in Zuid-Fankrijk of Toscane.

GALLERY

(klik op foto om te vergroten)

torgny dorp 22
Het natuurreservaat

 

Geniet van de stilte en de prachtige meditterane natuur

Gastronomie 

 

Lekker eten in de vele restaurants in de omgeving. Torgny heeft een michelin-sterrenrestaurant: Le grappe D'or

TORGNY 

Wijn

 

Bezoek de wijnkelders, de wijngaarden of kom helpen de druivenpluk.

Wandelen 

 

Vanuit het dorp vertrekken verschillende mooie wandelingen.

Style Gaumais

 

De 18e eeuwse huizen met hun okergele muren en zijn provencaalse kanaaldakpannen.

Heremiet en pelgrimage

 

De religie is nooit ver weg in het dorp met de vele pelgrimkruisen en de aanwezigheid van de heremiet

bottom of page